Gdzie jest mało węglowodanów – dieta fit

Autor dodano 4 kwietnia 2017

Dobra i zdrowa dieta to podstawa jeżeli chodzi o prawidłowy rozwój i zachowanie pełni zdrowia oraz energii. Dobra dieta to także szansa na to, by zachować ładną i szczupłą sylwetkę oraz możliwość do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Węglowodany są jednym z głównych składników odżywczych dostarczających energii, jednak ich nadmiar może zaszkodzić – jak więc ograniczyć węglowodany?

Czym są węglowodany?

Węglowodany obok białek i tłuszczy są najważniejszymi składnikami odżywczymi, które dostarczane są nam w każdym posiłku. Powiedziane jest, że ponad połowa dostarczanej przez żywność energii pochodzi właśnie z węglowodanów. Czym one są i czym się wyróżniają? Są to związki cukrów. Przede wszystkim dzielimy je na węglowodany proste i złożone. Węglowodany proste to cukry, które można znaleźć w owocach, jak fruktoza, z kolei węglowodany złożone składają się z kilku cząsteczek cukru – i te są zdrowsze dla naszego organizmu, choć jednocześnie dłużej trwa ich trawienie co jest jednak korzystniejsze.

Złe i dobre węglowodany

Istotne jest to, że węglowodany są niezbędne w naszej diecie, więc ich całkowita eliminacja nie będzie dobrym rozwiązaniem, a także raczej niemożliwa do przeprowadzenia. Inna sprawa, że węglowodany można podzielić na te dobre i na te złe, które różnią się przede wszystkim ilością zawartego w nich cukru. Można to sprawdzić za pomocą wskaźnika indeksu glikemicznego.

Makaron i pomidory

Na jakie produkty z węglowodanem uważać?

Jeżeli chcemy ograniczyć węglowodany w diecie, warto jest zrezygnować z niektórych produktów lub je zastąpić. Z pewnością trzeba uważać słodkie napoje, które są bardzo słodkie, ale mało odżywcze i mało sycące, tak więc lepiej byłoby zjeść jabłko niż wypić szklankę soku jabłkowego. Do złych węglowodanów można także zaliczyć takie produkty jak arbuz, ziemniaki, frytki i chipsy, białe pieczywo, buraki, biały cukier, ciasta i ciasteczka czy biały ryż. Indeks glikemicznych tych produktów wynosi powyżej 60 i zdecydowanie powinno się ograniczać ich spożywanie lub, jeżeli mamy taką możliwość, to niektóre z nich całkiem usunąć ze swojej diety.

Jakie produkty mają mało węglowodanów?

Ponieważ węglowodany są nam potrzebne, nie da się z nich zrezygnować, warto jednak sięgać po zdrowe produkty o niskiej zawartości tego składnika, który będzie dla naszego organizmu o wiele zdrowszą opcją. Pozwoli nam to również na odchudzenie się, jednocześnie zachowując zdrową dietę.

Warto sięgać po owoce, warzywa i wiele innych produktów, tak więc wśród warzyw dobrym wyborem będzie: cukinia, kalafior, botwina, seler, pomidor, dynia makaronowa, rzodkiew, kapusta pekińska, szpinak, brokuły. Wśród owoców warto jest sięgnąć po morele, awokado, truskawki, czerwony grejpfrut, rabarbar, brzoskwinia czy czarne jagody.

Dobrze jest również pamiętać o mięsach i rybach, wśród których warto jest wymienić suma, łososia, udka z kurczaka, mielone mięso z indyka, polędwicę wieprzową, pieczeń wołową czy też sardynki z puszki. Z nabiałów warto sięgać po masło, ser gruyere, jajka, serek wiejski, naturalny jogurt grecki, sek kozi, kefir, serek śmietankowy czy mleko kozie.

Wśród napoi dobrze jest pić niesłodzoną mrożoną herbatę, a także niesłodzone mleko migdałowe. Ciekawą opcją jest również woda klonowa oraz sok pomidorowy, woda sodowa czy herbaty ziołowe.

Jakie są zagrożenia związane z dietą niskowęglowodanową?

Przede wszystkim do skutków ubocznych można zaliczyć zaparcia, które najczęściej wywołane są brakiem błonnika. Produkty niskowęglowodanowe często zawierają go bardzo mało, więc warto jest pamiętać o tym, by uzupełniać błonnik. Mogą również pojawiać się zawroty głowy czy problemy z koncentracją przez niski poziom cukru, a także skurcze mięśni przez braki potasu, magnezu i wapnia.

Inne skutki to także nieświeży oddech, problemy ze snem czy nudności, a także ryzyko chorób nerek, dny moczanowej i problemy ze stawami. Z tego też powodu decydując się na dietę niskowęglowodanową należy bardzo dobrze rozważyć swój jadłospis tak, by nie zabrakło w nim najważniejszych składników odżywczych.