Co warto przygotować na ostatki?

Pączki z różnymi polewami

Ostatki są ostatnim dniem karnawału, szkoda więc, by go nie świętować. Jeśli masz dylemat, które potrawy powinnaś przygotować, zapraszamy do lektury artykułu. Na pewno dzięki naszym podpowiedziom zachwycisz rodzinę i bliskich smakowitymi daniami. To też czas kiedy możesz poszaleć w kuchni.

Jakie danie na ciepło przygotować na ostatki?

Podczas ostatków chyba wszyscy Twoi bliscy będą czekać na pyszny obiad, warto więc przygotować coś bardzo sycącego. Popularna jest tu oczywiście pieczeń, występuje ona w kilku wariantach i w każdym świetnie smakuje. Przygotowując chrupiącą pieczeń nie zapomnij o dodatkach takich jak pieczone ziemniaczki i surówka czy oryginalna sałatka. Na pewno smaku Twojej pieczeni doda również pyszny sos – polej nim mięso przed podaniem na stół. Jeśli jesteś wegetarianką dobrym pomysłem na przygotowanie obiadu będzie także lasagne z pieczarkami i żółtym serem.

Pieczeń w sosie własnym

Jakie zimne napoje zaserwować podczas ostatków?

W gronie przyjaciół można świetnie się bawić, ale bez schłodzonych koktajli i drinków, świętowanie ostatniego dnia karnawału straci sens. Powinnaś więc zaopatrzyć bufet w w drinki z dodatkiem alkoholu, pomyśl też jednak o dzieciach i kierowcach, którzy tego dnia będą u Ciebie na spotkaniu. Płyny możesz podać z lodem i owocową dekoracją – tych pierwszych na pewno zachwycą, a ci drudzy będą mieli namiastkę imprezowego szaleństwa. Z pewnością przydadzą Ci się tu sheaker i wysokie szklanki.

Co podać na deser ostatnim dniu karnawału?

Nawet jeśli nie jesteś mistrzynią słodkich wypieków, nasze podpowiedzi na pewno Cię zainspirują. Pączki i faworki są podstawą, o której nie powinnaś zapomnieć jeśli chcesz by Twoi goście byli zadowoleni. Niech Twoje desery będą kolorowe, bardzo słodkie i niech kuszą już samym swoim widokiem. Karnawał należy pożegnać feerią barw i smaków, więc do dzieła! Jeśli Twoje kulinarne zdolności pozwalają Ci wyczarować pyszny tort orzechowy, czekoladowy czy waniliowy, nie wahaj się, tylko śmiało eksperymentuj!

Słodycze polane bitą śmietaną

Przekąski jako element menu na ostatki

Jeśli masz już przygotowany obiad i deser, warto pomyśleć o przekąskach – to właśnie one pozwolą Twoim gościom bawić się do białego rana. Bardzo dobrze w roli przekąsek sprawdzą się kulki mięsne z dipami, roladki z plasterków łososia, pieczone ziemniaczki czy kolorowe pasty na kanapki. Już sam ich widok sprawi, że Twoi goście będą mieli ochotę ich skosztować.

Zorganizowanie ostatków zależy oczywiście w dużej mierze od Twojej inwencji, od faktu, czy dobrze czujesz się jako gospodyni imprezy. Ostatni dzień karnawału skłania jednak do kuchennych eksperymentów i do tego, by najeść się „na zapas” przed nadchodzącym Wielkim Postem.

W różnych zakątkach świata różnie obchodzi się ostatki: Anglicy robią naleśniki, Niemcy i Austriacy pieką donut, Szwedzi i Finowie jedzą ciastka podobne do naszych ptysi, z tym, że u nich noszą one nazwę „semla”. Możesz zaskoczyć swoich gości serwując im desery znane od lat na całym świecie, a które świetnie smakują i dziś.

1 komentarz

  1. a może pójść w coś niekonwencjonalnego? Np. w dania orientalne, jak sajgonki czy falafele? Wydaję mi się, że to mogłoby być znacznie ciekawsze, szczególnie, że te kuchnie nie są aż tak tłuste.

Skomentuj a może coś azjatyckiego? Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.