Jak zrobić sushi w domu

Autor dodano 3 marca 2015

Kiedyś sushi kojarzyło nam się z luksusem, który jest dostępny jedynie dla wybranych. Teraz niemal na każdym osiedlu możemy znaleźć miejsce, w którym zjemy ten popularny przysmak kuchni japońskiej. Dla wielu osób jednak cena za ten rarytas jest zbyt wysoka, by jeść go często. Na szczęście przygotowanie sushi w domu jest bardzo proste i daje dużą satysfakcję. Zaskoczcie gości, robiąc to danie na następną imprezę.

Jak zrobić sushi w domu?

W przypadku sushi bardzo ważna jest jakość wszystkich składników. Z tego powodu powinniśmy się wybrać do dobrych delikatesów i do sklepu rybnego, w którym zaopatrzymy się w świeże produkty. Niektóre nazwy, które poniżej podam, mogą wydać Wam się nieco dziwne, ale wszystko dobrze Wam wytłumaczę. W razie problemów z otrzymaniem niektórych składników warto skorzystać ze sklepów internetowych.

Sushi przygotowane w domu

Jakie składniki do sushi?

Składniki:

  • ryż – koniecznie krótkoziarnisty;
  • ocet ryżowy;
  • cukier i sól;
  • mata bambusowa do rolowania;
  • bardzo ostry nóż – nie może mieć ząbków, ponieważ wszystko poszarpie;
  • nori – dziwna nazwa, ale już wyjaśniam. Nori to prasowane algi, w które zawijamy ryż i inne dodatki;
  • wasabi – ta przyprawa pewnie jest Wam znana. To po prostu bardzo ostry chrzan.
  • zawartość rolek, czyli ryby i wszystko, co przyjdzie Wam do głowy.

Sushi można podawać dodatkowo z imbirem i sosem sojowym. Jeśli czujecie się na siłach, możecie również zaopatrzyć się w pałeczki. Jeśli nie, to również Wasze palce świetnie się sprawdzą.

Jak ugotować ryż?

Bardzo ważne jest dobre wypłukanie ryżu. Robimy to kilkukrotnie, a następnie zostawiamy na 30 minut, po czum wykonujemy czynność raz jeszcze. Woda, która wypływa powinna być przezroczysta. Gotujemy go na małym ogniu pod przykryciem, mieszając z początku bardzo często. Kontynuujemy czynność aż do całkowitego wyparowania wody, a następnie zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 15 minut. Później przekładamy do drewnianej miski i polewam sosem, który zaraz przygotujemy.

Sos do ryżu

Nie martwcie się, to bardzo proste. Na pół kilograma ryżu potrzebne nam będzie 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczypta soli. Wszystko mieszamy w rondelku na małym ogniu. Unikamy jednak zagotowania. Dodajemy całość do ryżu i mieszamy.

Najlepsze ryby do sushi

Powinniśmy starać się znaleźć ryby świeże i unikać tych, które są dostępne w marketach. Jednak zdecydowanie lepiej kupić rybę mrożoną niż nieświeżą. Nie powinniśmy jeść również ryb słodkowodnych na surowo.

Dodatki do japońskiej potrawy

Mamy tu pewną dowolność, ale bardzo często pojawia się awokado, ogórek czy wasabi. Możemy stosować też inne warzywa, które spełnią nasze wymagania. Niektórzy dodają również śmietanę lub jajko.

Proste w przygotowaniu nigiri

Bardzo prosta odmiana sushi. Wystarczy pokroić rybę na cienkie paski o wielkości 2cm x 5cm. Następnie z ryżu formujemy niewielki wałek, do którego za pomocą wasabi przymocujemy rybę, krewetkę lub inne składniki.

Popularne maki

To już nieco bardziej skomplikowana forma sushi, ale i tak poradzimy sobie z nią. Na macie układamy nori, na którym na 2/3 powierzchni położymy bardzo cienką warstwę ryżu. W tym wypadku ważne jest częste moczenie dłoni, ponieważ ryż będziemy nam się do nich kleił. Na środku dodajemy nasze pozostałe składniki. Później smarujemy wasabi pusty fragment wodorostów i całość zwijamy. Powstały w ten sposób rulon kroimy na kawałki, które będzie nam łatwo zjeść na raz.