Category Dieta i odchudzaniePosted on

Zdrowy fast food – czy to w ogóle jest możliwe?

Z czym kojarzy nam się fast food? Przede wszystkim z ekspresowo serwowanymi posiłkami, które do tego są smaczne. Jednak fast foody mają też drugą stronę medalu. To wysoko przetworzona żywność bogata w tłuszcze, sól, cukier, konserwanty, polepszacze smaku, a uboga w składniki odżywcze — witaminy, minerały czy błonnik pokarmowy. Zatem czy to możliwe, aby fast …

czytaj dalej „Zdrowy fast food – czy to w ogóle jest możliwe?”

Category GastronomiaPosted on

Co zawiera gluten – praktyczne informacje dla cierpiących na celiakię

Jeśli nie tolerujemy glutenu bądź mamy w planach imprezę, na której musimy ugościć osobę z jego nietolerancją, sprawa zaczyna się komplikować. Dieta bezglutenowa nie należy do najłatwiejszych choć jej założenia są proste – wyeliminować z diety produkty, które są bogate w gluten. Co więc zawiera gluten i jakich produktów powinien unikać człowiek cierpiący na celiakię?

Category Przepisy i porady kulinarnePosted on

Jak zrobić karmel do ciasta?

Słodycze to niewątpliwa przyjemność. Jadamy je jako przekąski, dodatki do kawy i herbaty, czy poprawiające nastrój desery. Pragnąc uczcić jakąś ważną dla nas uroczystość, przygotowujemy torty, ciasta, ciasteczka. Chcemy, aby wszystko było smaczne i zaspokoiło gusta naszych gości, mając jednocześnie nadzieję, że nie będzie zbyt trudne do przygotowania. Część z nas nie ma wprawdzie czasu …

czytaj dalej „Jak zrobić karmel do ciasta?”