Transport mięsa i drobiu, jakie normy muszą spełniać np. pojemniki do transportu i przechowywania mięsa?
Transport mięsa i drobiu jest wymagającym zadaniem z punktu widzenia osób, które mają towar zabezpieczyć i przewieźć. Wszystko musi być wykonane zgodnie z normami, aby nie doszło do zepsucia produktu. Jak więc transportować mięso i jakie wybrać do tego pojemniki?
W czym przewozić mięso?
Pojemniki to transportowania mięsa wykonywane są z najwyższej jakości materiałów, które nie wchodzą w interakcje z żywnością. Tylko to może zapewnić bezpieczeństwo przewożonych tak delikatnych produktów. Pojemniki na mięso produkowane są w znormalizowanych wymiarach dna (Bekuplast.com). Są higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Można przewozić w nich mięso, ale także różnego rodzaju wyroby, np. kiełbasę parzoną. Takie skrzynki nie tylko gwarantują prawidłowy transport wymagających towarów, ale także ich przenoszenie z miejsca na miejsce oraz segregację. Idealne pojemniki do przewożenia mięsa powinny być jeszcze solidne oraz wytrzymałe na częste mycie i to w wysokich temperaturach, aby pozbyć się z nich wszelkich bakterii przed ponownym kontaktem z żywnością.
Jak przewozić mięso?
Mięso to bardzo delikatny produkt. Należy spełnić szereg wymagań, by móc zajmować się przewozem takiego towaru. Szczególnie uważać trzeba na mięso, które nie jest w żaden sposób zakonserwowane czy przetworzone. Istnieją specjalne normy, które określają w jakich warunkach można przewozić takie produkty. Największe znaczenie ma w tym przypadku temperatura. Dziczyznę małych zwierząt transportować można w maksymalnej temperaturze 4 stopni C, dużych zwierząt do 7 stopni C.
Mięso czerwone może być przewożone w temperaturze maksymalnej 7 stopni C. Bardziej restrykcyjne warunki są dla drobiu i mięsa króliczego, należy je transportować w warunkach do 4 stopni C. Podroby natomiast można przewozić w temperaturze do 3 stopni C. Odpowiednie schłodzenie towarów ma wpływ na ich bezpieczeństwo. Szczególnie należy uważać na to latem, kiedy temperatury są bardzo wysokie. Przewożenie mięsa w złych warunkach może doprowadzić do jego zepsucia, co niesie ze sobą nie tylko koszty finansowe, ale i zdrowotne, jeśli zostanie wprowadzone do obrotu.
Na co zwrócić uwagę podczas przewożenia mięsa?
Przede wszystkim należy wybrać dobrej jakości skrzynki do przewożenia mięsa, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Warto sprawdzać, czy są one solidne i czy łatwo utrzymać na nich czystość, co jest istotne w transporcie mięsa, szczególnie surowego. Należy także wybrać firmę, która specjalizuje się w przewozie takich towarów. Głównie chodzi o wyposażenie floty w chłodnie, które utrzymują określoną temperaturę i zabezpieczają mięso przed zepsuciem. Nie bez znaczenia jest też czas, w którym produkty te zostaną przewiezione. Trzeba więc dopytać firmy transportowe ile takie zlecenie może im zająć czasu. To szczególnie ważne w przypadku przewozu mięsa surowego. Produkty wędzone mają bowiem dłuższą przydatność do spożycia.
A czy można w jednym pojemniku przewozić kilka rodzajów mięs? Oczywiście po dokładnym wyparzeniu po każdym transporcie? Czy to jest tak, że np. jeden pojemnik jest to mięsa surowego, a jeden do wędlin?