Transport mięsa i drobiu, jakie normy muszą spełniać np. pojemniki do transportu i przechowywania mięsa?

Mięso w plastrach

Transport mięsa i drobiu jest wymagającym zadaniem z punktu widzenia osób, które mają towar zabezpieczyć i przewieźć. Wszystko musi być wykonane zgodnie z normami, aby nie doszło do zepsucia produktu. Jak więc transportować mięso i jakie wybrać do tego pojemniki?

W czym przewozić mięso?

Pojemniki to transportowania mięsa wykonywane są z najwyższej jakości materiałów, które nie wchodzą w interakcje z żywnością. Tylko to może zapewnić bezpieczeństwo przewożonych tak delikatnych produktów. Pojemniki na mięso produkowane są w znormalizowanych wymiarach dna (Bekuplast.com). Są higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Można przewozić w nich mięso, ale także różnego rodzaju wyroby, np. kiełbasę parzoną. Takie skrzynki nie tylko gwarantują prawidłowy transport wymagających towarów, ale także ich przenoszenie z miejsca na miejsce oraz segregację. Idealne pojemniki do przewożenia mięsa powinny być jeszcze solidne oraz wytrzymałe na częste mycie i to w wysokich temperaturach, aby pozbyć się z nich wszelkich bakterii przed ponownym kontaktem z żywnością.

podobne:  Co wpływa na hurtowe ceny paliw?

Jak przewozić mięso?

Mięso to bardzo delikatny produkt. Należy spełnić szereg wymagań, by móc zajmować się przewozem takiego towaru. Szczególnie uważać trzeba na mięso, które nie jest w żaden sposób zakonserwowane czy przetworzone. Istnieją specjalne normy, które określają w jakich warunkach można przewozić takie produkty. Największe znaczenie ma w tym przypadku temperatura. Dziczyznę małych zwierząt transportować można w maksymalnej temperaturze 4 stopni C, dużych zwierząt do 7 stopni C.

Mięso w plastrach

Mięso czerwone może być przewożone w temperaturze maksymalnej 7 stopni C. Bardziej restrykcyjne warunki są dla drobiu i mięsa króliczego, należy je transportować w warunkach do 4 stopni C. Podroby natomiast można przewozić w temperaturze do 3 stopni C. Odpowiednie schłodzenie towarów ma wpływ na ich bezpieczeństwo. Szczególnie należy uważać na to latem, kiedy temperatury są bardzo wysokie. Przewożenie mięsa w złych warunkach może doprowadzić do jego zepsucia, co niesie ze sobą nie tylko koszty finansowe, ale i zdrowotne, jeśli zostanie wprowadzone do obrotu.

podobne:  Bezpieczny transport z Włoch - co należy wiedzieć?

Na co zwrócić uwagę podczas przewożenia mięsa?

Przede wszystkim należy wybrać dobrej jakości skrzynki do przewożenia mięsa, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Warto sprawdzać, czy są one solidne i czy łatwo utrzymać na nich czystość, co jest istotne w transporcie mięsa, szczególnie surowego. Należy także wybrać firmę, która specjalizuje się w przewozie takich towarów. Głównie chodzi o wyposażenie floty w chłodnie, które utrzymują określoną temperaturę i zabezpieczają mięso przed zepsuciem. Nie bez znaczenia jest też czas, w którym produkty te zostaną przewiezione. Trzeba więc dopytać firmy transportowe ile takie zlecenie może im zająć czasu. To szczególnie ważne w przypadku przewozu mięsa surowego. Produkty wędzone mają bowiem dłuższą przydatność do spożycia.

podobne:  Top 5 - Bezpieczne, zaufane firmy transportowe w Polsce - porównanie firm transportowych

1 komentarz

  1. A czy można w jednym pojemniku przewozić kilka rodzajów mięs? Oczywiście po dokładnym wyparzeniu po każdym transporcie? Czy to jest tak, że np. jeden pojemnik jest to mięsa surowego, a jeden do wędlin?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.