Naturhouse rozpoczyna sezon na truskawki

Autor dodano 6 czerwca 2014

Truskawka to owoc, za którym szaleje większość z nas. Jej sezonowość sprawia, że ciężko wyobrazić nam sobie bez niej wiosnę i początek lata. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle zdrowa. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że jest ona skrzyżowaniem dwóch rodzajów poziomek. Tak czy inaczej wciąż warto umilać nią sobie wakacyjny czas, dodając ją do deserów lub jedząc jako samodzielne danie.

Najważniejsze wartości odżywcze truskawek

Dietetycy tłumaczą, że oprócz tego, iż truskawki są owocem niskokalorycznym i bogatym w wodę, mają one również zbawienny wpływ na odchudzanie. Zawierając enzymy, które spalają tłuszcz i świetnie przygotowują organizm do trawienia, będą stanowiły wspaniałe dopełnienie pełnowartościowej diety, mającej na celu walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Dodatkowo, oprócz wspomnianych wyżej wartości odżywczych, truskawki zawierają również witaminy A, B1 i C, które wpływają na stan naszej skóry nie tylko zresztą od środka, ale i z zewnątrz. Maseczki z truskawek pomogą nam pozbyć się trądziku i znakomicie nawilżą cerę, posiadając jednocześnie właściwości bakteriobójcze.

Sezon na truskawki

Jakie są zalety jedzenia truskawek?

Perfekcyjnymi wspomagaczami odchudzania, zawartymi w tych smacznych owocach są także błonnik, magnez i sole mineralne. Truskawki pomagają ponadto w walce z cholesterolem, zawarty w nich fosfor i wapń skutecznie wzmacniają zęby oraz kości, a kwas elegonowy chroni organizm przez nowotworami.

Jako że mają one niewiele kalorii, bo na 100 gram przypada ich zaledwie około trzydziestu, można zjeść ich dużo, nie narażając na szwank całej diety. Pamiętajmy jednak o tym, że zawierają one również sporo cukru, nie warto więc zatem przesadzać z ilością ich spożywania.

Pomysły na owocowe dania

Pomysłów na desery z truskawkami jest mnóstwo. Będąc na diecie, nie powinno się jednak jeść ich w zbyt kalorycznej odsłonie, czyli w popularnym zestawieniu z cukrem i śmietaną. Postawmy na truskawki bez żadnych dodatków, lub sporządźmy z nich deser, który nie odbije się na naszej sylwetce.

Jednym ze świetnych sposobów na truskawki może być na przykład zmiksowanie ich z jogurtem naturalnym lub kefirem, dla dodania słodyczy wrzucić możemy tam również banana, a aby wspomóc właściwości odchudzające i wspomagające trawienie otręby owsiany i siemię lniane. Zamiast jogurtu lub kefiru, użyć możemy również mleka sojowego czy też kokosowego, a smak takiego koktajlu wzbogacić limonką, wiórkami kokosowymi, czy też innymi owocami takimi jak kiwi, brzoskwinie, maliny czy pomarańcze.

Oprócz koktajlu czy smoothie, postawić możemy również na chłodnik z truskawek, który okaże się z całą pewnością idealną opcją na letnie upały. Do wykonania takiego dania, oprócz owoców potrzebować będziemy wody, soku z cytryny, odrobiny imbiru oraz miodu dla dodania mu słodkości. Truskawki należy wtedy opłukać, pozbawić szypułek, pokroić i wrzucić go garnka wypełnionego wodą. Dodajemy tam resztę składników, doprowadzamy do gotowania, a następnie miksujemy i przelewamy przez sito. Jak na chłodnik przystało, wkładamy naszą zupę do lodówki, aby miała ona odpowiednią temperaturę.