Jak przechowywać grzyby po zbiorach?

Grzyby

Idziesz na grzyby, wchodzisz do lasu, a tam tyle okazów, że szybko zaczyna brakować ci miejsca w koszyku? Ale… taki problem, to nie problem, prawda? Musisz jednak wiedzieć, jak przechowywać grzyby po zbiorach, aby jeszcze przez kilka następnych miesięcy móc cieszyć się ich smakiem i aromatem.

Jak przygotować grzyby?

Część grzybów ugotujesz pewnie od razu, a część zamrozisz lub wysuszysz (nie martw się, zaraz podpowiemy, jak się do tego zabrać). Tylko pamiętaj – nie zwlekaj, ponieważ twoje zbiory będą świeże maksymalnie przez 24 godziny od zebrania, w innym wypadku szybko się zepsują, zwłaszcza jeśli będziesz je przechowywać poza lodówką.

Zacznij od posegregowania grzyby na poszczególne gatunki. Możesz je oczywiście wymieszać ze sobą, ale jeśli masz dużo okazów danego typu, warto byłoby je przechowywać oddzielnie. Gdy masz to gotowe, zabierz się za oczyszczanie.

Tutaj najważniejsza zasada brzmi: nigdy nie płucz grzybów. Nie można ich również namaczać. Jak je w takim razie wyczyścić? Przecierając ściereczką lub pędzelkiem. W sklepach kupisz specjalne pędzelki do czyszczenia grzybów, choć tak naprawdę sprawdzi się każdy z delikatnym włosiem. Oprócz tego należy obciąć spód trzonka, a także przy pomocy ostrego nożyka usunąć wszelkie zanieczyszczenia oraz brzydkie miejsca.

Jak suszyć grzyby?

Szczegółowe informacje, jak suszyć grzyby, zobacz w artykule na https://teleexpress.pl. Tam znajdziesz dodatkowe wskazówki, z którymi warto się zapoznać przed przystąpieniem do tego procesu. A jak on przebiega?

Na początku należy odciąć nóżki, natomiast kapelusze pokroić na paski. Teraz, w zależności od tego, czy posiadasz suszarkę na grzyby, czy nie, sposobów na suszenie jest kilka.

Jak się może domyślasz, najprościej jest włożyć paski do suszarki do grzybów i załączyć odpowiedni program. Brak urządzenia nie jest jednak wymówką, bo grzyby możesz suszyć także w piekarniku. Wtedy pocięte paski ułóż na kratce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 80 stopni – włącz funkcję nawiewu. Czas suszenia jest uzależniony od wielkości grzybów, a także możliwości twojego sprzętu, a więc musisz je obserwować. Wyciągnij grzyby, gdy zaczną szeleścić.

Od razu przełóż je do szczelnego słoiczka i tak przechowuj przez kilka następnych miesięcy.

Jak mrozić grzyby?

Suszenie jest zbyt czasochłonne lub nie lubisz tak przygotowanych grzybów? Możesz je zamrozić, chociaż będzie dotyczyć to tylko tych gatunków, które posiadają zwarty miąższ, czyli m.in. podgrzybków, maślaków, kurek, rydzów i kani.

Większe okazy pokrój na kawałki, mniejsze można mrozić w całości. Przełóż je do plastikowego woreczka do mrożenia, najlepiej strunowego. Polecamy, aby w jednym woreczku przechowywać jedną porcję, ponieważ rozmrożonych grzybów nie można ponownie mrozić.

Ponadto, gdy masz do czynienia z kurkami i rydzami, dobrze byłoby je wcześniej zblanszować bądź poddusić, inaczej będą mieć później gorzki smak.

Radzimy też, aby nigdy nie rozmrażać grzybów do końca, ponieważ stracą wtedy zwartą konsystencję. Można je dodać jeszcze na wpół zamrożone na patelnię lub do gorącej wody, gdzie szybko dojdą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *