Angina – 3 domowe sposoby na walkę z chorobą

Autor dodano 11 sierpnia 2015

Angina jest chorobą dobrze nam znaną, którą każdy każdy z nas przeszedł przynajmniej raz w życiu. Mimo tego, że jest choroba powszechnie znana i łatwo ją wyleczyć nie możemy jej bagatelizować. Kiedy jesteśmy w domu i zachorujemy na anginę po prostu idziemy do lekarza po lekarstwa. Sprawa komplikuje się jeśli chorujemy na wakacjach lub z różnych przyczyn nie możemy odwiedzić lekarza…

Domowe sposoby na anginę

Jest to choroba zakaźna wywołana przez paciorkowce, która oznacza tyle co ostre zapalenie migdałków podniebiennych i błony śluzowej gardła. Na początku jej objawy przypominają niegroźną infekcje dróg oddechowych. Najczęściej pojawia się katar, łamanie w kościach, ból gardła i głowy, a także dreszcze i wysoka gorączka. Częściej choruje się na nią latem niż zimą, a to ze względu na to, że upał to istny raj dla bakterii, które rozmnażają się wtedy na potęgę i szaleją wszędzie dookoła, więc łatwiej się nimi zarazić.

wysoka gorączka

Angina sama w sobie groźna choroba nie jest. Co innego powikłania, które mogą po niej wystąpić. Podczas choroby koniecznie należy przyjmować antybiotyk i nawet w momencie dużej poprawy nie przerywać jego zażywania. Jeśli jednak nie mamy w danej chwili możliwości skorzystania z porady lekarza możemy zastosować kilka domowych sposobów, którymi są:

1. Kwas z kiszonych buraków

Jeśli kisimy w domu buraki możemy śmiało użyć powstałego z nich soku do płukania gardła podczas anginy. Jest to najlepszy domowy sposób na walkę z ta chorobą. Kwasem z buraków kiszonych gardło powinniśmy płukać mniej więcej co pół godziny. Zapobiegnie to rozmnażaniu się bakterii, a także zabije te istniejące, co wiąże się z wyleczeniem.

buraki na anginę

2 . Płukanka z szałwii, rumianku i tymianku

Bardzo dobrym sposobem na walkę z bólem i zakażeniem bakteryjnym gardła podczas anginy jest stosowanie płukani z ziół tj tymianku, szałwii i rumianku. Aby ją sporządzić potrzebujemy 100g liści szałwii i rumianku oraz 50g ziela tymianku. Zioła należy ze sobą zmieszać i jedną łyżkę stołową mieszanki ziół zalać szklanką wrzącej wody i parzyć rzez 20 min.

3. Syrop z cebuli

Podczas anginy pomorze też na pewno syrop z cebuli. Ma on właściwości odkażające, zabija bakterie i wzmacnia nasz organizm. Do jego przygotowania potrzebujemy 3 zwykłe, duże cebule i stołową łyżkę miodu albo cukru. Cebule kroimy na talarki, układamy dosyć ciasno w słoiku, posypujemy cukrem lub oblewamy miodem i szczelnie zakręcamy słoik pozostawiając go samemu sobie na mniej więcej całą noc. Rano wytworzony sok należy przesączyć przez sitko i pić 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Syrop ten najlepiej przechowywać w lodówce.

cebula na syrop


W przypadku kiedy na anginę choruje kobieta w ciąży trzeba jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Podczas leczenia tej choroby musi ona przyjmować antybiotyki przy czym nie trzeba martwić się tym, że zaszkodzą one dziecku.