Zobacz

    Kwas stearynowy: czy wiesz o tym wszystko?

    Autor dodano 1 lipca 2019

    Kwas stearynowy jest to nasycony kwas tłuszczowy, który nie wykazuje tak negatywnych dla zdrowia człowieka właściwości, jak pozostałe kwasy należące do tej grupy. Gdzie występuje, jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz gdzie najczęściej znajduje zastosowanie? Podpowiadamy poniżej.

    Kwas stearynowy – co to takiego?

    Kwas stearynowy to jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych o wzorze chemicznym C18H36O2. Znajduje się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych, ale jego niewielkie ilości występują także w tłuszczach roślinnych. W temperaturze pokojowej zachowuje formę białej, bezwonnej, tłustej w dotyku substancji. Kwas stearynowy jest głównym składnikiem stearyny, którą tworzy się poprzez połączenie go z kwasem palmitynowym oraz niewielkimi ilościami tłuszczów nienasyconych.

    Rozłożone na stole warzywa i owoce

    Dlaczego nasycone kwasy tłuszczowe są niekorzystne dla zdrowia?

    Kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wędliny, podroby oraz produkty mleczne. Ich nadmierne spożycie wywiera negatywny wpływ na zdrowie człowieka, gdyż może prowadzić do zwiększenia poziomo cholesterolu, a w konsekwencji pojawienia się chorób układu sercowego i naczyniowego. Zalecana, dzienna dawka kwasów tłuszczowych to 10%.

    Kwas stearynowy w ludzkim organizmie szybko zmienia się w jednonienasycony kwas oleinowy, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Kwas oleinowy zmniejsza bowiem wydzielanie kwasów żółciowych, a tym samym ryzyko wystąpienia niestrawności, zgagi oraz innych dolegliwości żołądkowych. Bierze ponadto udział w tworzeniu i regeneracji komórek. Reguluje poziom tzw. „złego” cholesterolu, a tym samym nie podnosi ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej oraz innych schorzeń układu krwionośnego.

    Gdzie wykorzystuje się kwas stearynowy?

    Kwas stearynowy, dzięki swoim właściwościom emulgującym oraz myjącym, wykorzystuje się głównie w przemyśle kosmetycznym. Stosuje się go przy produkcji mydeł w kostkach i płynie, żeli kosmetycznych, mleczek do demakijażu, szminek oraz wielu innych kosmetyków. Znajduje również zastosowanie przy produkcji leków, a także świec oraz kredek świecowych. Kwas stearynowy wykazuje właściwości zmiękczające gumę, dlatego stosuje się przy produkcji opon i uszczelek.

    Kwas stearynowy w przemyśle zwykle wykorzystuje się w postaci stearyny. Stearyna znajduje zastosowanie jako modyfikator konsystencji lub temperatury topnienia danego produktu oraz jako środek antystatyczny i zapobiegający szybkiemu utlenianiu.

    Gdzie znajduje się kwas stearynowy?

    Oprócz wcześniej wspomnianych produktów pochodzenia zwierzęcego kwas stearynowy znajdziemy także w olejach roślinnych – najwięcej w oleju z zarodków pszennych, jak również w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym oraz w oliwie z oliwek. Więcej na temat kwasu stearynowego przeczytać można na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2018/01/10/kwas-stearynowy/.

    Kwas stearynowy ze wszystkich tłuszczów nasyconych jest zdecydowanie najkorzystniejszy dla zdrowia człowieka, dlatego nie trzeba się go tak bać i unikać w codziennej diecie.

    Leave a Reply

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *