Ksylitol z Finlandii czy z Chin?
Mało kto nie lubi słodyczy, jednak coraz więcej mówi się o tym, jak zły wpływ na nasz organizm ma cukier. Mając tę świadomość, poszukujemy zamienników, czyli produktów spożywczych, które są słodkie, nadają się do pieczenia i gotowania, a jednocześnie nie mają tylu kalorii. Jednym z najpopularniejszych słodzików, które świetnie zastępują cukier, jest ksylitol. Co warto wiedzieć o ksylitolu, jakie są jego zalety i jaki rodzaj wybrać?
Czym jest ksylitol?
Ksylitol jest słodzikiem naturalnie występującym w przyrodzie. Często nazywany jest również cukrem brzozowym, gdyż to właśnie z brzóz był początkowo pozyskiwany. Obecnie istnieją sposoby produkcji ksylitolu także z innych roślin, w tym z kukurydzy. Z chemicznego punktu widzenia, ksylitol powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin, przy czym m.in. drzewa liściaste mają ich więcej. Po raz pierwszy substancję tę pozyskali Finowie, w okresie II wojny światowej. Z powodu braków cukru w Finlandii, zaczęto poszukiwać alternatyw.
Zakup ksylitolu nie stanowi obecnie żadnego problemu, ksylitol Finlandia znajdziesz na sklepie spichlerz-zdrowia.pl. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego fiński ksylitol jest lepszy od chińskiego i dlaczego w ogóle warto używać tego słodzika zamiast zwykłego cukru, to odpowiedzi znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ksylitol z Chin czy z Finlandii – co wybrać?
W krajach Unii Europejskiej działa aktualnie tylko jeden producent ksylitolu pochodzenia drzewnego i jest to firma Danisco z Finlandii. Wykorzystywana przez niego technologia polega na przetwarzaniu masy drzewnej z drzew liściastych, przy użyciu specjalnego procesu chemicznego. Dzięki temu, że technologia ta nie wymaga użycia grzybów ani bakterii, jest ekologiczna i naturalna, a powstały produkt spełnia najwyższe standardy. Ksylitol z Finlandii jest więc uważany za najczystszy i najlepszy produkt tego typu na świecie.
A co z ksylitolem produkowanym w Chinach? Dzięki rozwojowi biotechnologii opracowano sposób na pozyskiwanie ksylitolu z kukurydzy, który jest znacznie tańszy niż fińska metoda. Chiński ksylitol sprzedawany jest na całym świecie, a kraj ten jest jednym z największych światowych producentów tego słodzika. Niestety technologia wykorzystywana w Chinach jest szkodliwa dla środowiska, a co do samego ksylitolu wiele osób ma poważne zastrzeżenia i obawy. Ponadto uprawiana w Chinach kukurydza jest modyfikowana genetycznie, co również dla wielu osób argumentem przeciwko pozyskiwanemu z niej ksylitolowi.
Zalety ksylitolu
Dlaczego w ogóle warto sięgać po ksylitol, w czym substancja ta jest lepsza od zwykłego cukru? Przede wszystkim ma działanie zmniejszające apetyt na słodycze, co wspomaga odchudzanie. Ponadto ma on dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier, a jego indeks glikemiczny jest czterokrotnie niższy. Ciekawostką jest również to, że posiada działanie antybakteryjne i może pomóc w okresie zwiększonego ryzyka zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych.
Ksylitol z Chin brzmi creepy… niestety, moda na fit i eko też ma swoje mroczne strony. Ksylitol z Chin szkodzi środowisku – jakoś wcale mnie to nie dziwi. Sam używam jedynie miodu. Cukier odstawiłem 10 lat temi i nie jest mi żal absolutnie.