Komora wędzarnicza to nie tylko wędzenie – co jeszcze?

szynka na desce do krojenia

Trzeba przyznać, że Polacy kochają wędzone szynki, kiełbasy czy ryby. Chętnie kupujemy w dobrych masarniach nie tylko ze względu na smak, lecz również dlatego, że często zawierają one znacznie mniej konserwantów. W firmach zajmujących się produkcją żywności wykorzystywane są w tym celu specjalne komory wędzarnicze. Mają one jednak znacznie więcej praktycznych funkcji, które warto wykorzystać.

1. Jak działa komora wędzarnicza

Współczesne komory wędzarnicze są znacznie bardziej nowoczesne niż ich klasyczne odpowiedniki. Są one w pełni szczelne, a niewielkie rozmiary pozwalają na umieszczenie ich nawet w małych zakładach przetwórstwa mięsnego. Warte szczególnej uwagi są przede wszystkim mini komory wędzarnicze takich firm jak Zasada Fabryka Maszyn, które są w stanie maksymalnie wykorzystać wióry, dzięki wysokiej jakości dymogeneratorowi.

szynka na desce do krojenia

Nowoczesna konstrukcja sprawia, ze dym jest równomiernie rozprowadzany do wszystkich części komory, dzięki czemu produkty są jednakowo owędzone. Wiele współczesnych maszyn dostosowanych jest również do pracy z atomizerami ciekłego dymu, dzięki czemu powtarzalność wędzenia jest jeszcze większa.

2. Nowoczesna komora – oszczędność?

Różnica jest rzeczywiście ogromna, jeśli porównamy współczesne maszyny wędzarnicze z tymi sprzed kilkudziesięciu lat. Przede wszystkim na uwagę zasługuje fakt, że wykorzystano w nich mikroprocesory, dzięki czemu prawie cały proces jest zautomatyzowany. Zmniejszona zostaje w ten sposób ilość pracy zatrudnionych osób, które mogą w tym czasie wykonywać inne czynności.

Ekonomiczność w nowoczesnych komorach podkreślona jest również przez fakt,że po osiągnięciu oczekiwanych parametrów, są one jedynie podtrzymywane, dzięki czemu zużycie prądu jest zminimalizowane.

3. Co oprócz wędzenia?

Choć dla większości z nas komora wędzarnicza to urządzenie, które wykorzystuje się tylko w jednym celu, w praktyce okazuje się, że jej zastosowanie jest znacznie większe. Poza wędzeniem mięs, wędlin, serów i ryb, można ją również wykorzystać do suszenia. Ten proces może dotyczyć nie tylko mięsa, np. popularnej ostatnimi czasy suszonej wołowiny, lecz również warzyw czy owoców.

Urządzenie można również wykorzystać do parzenia mięsa. Takie szynki mają wielu swoich zwolenników ze względu na soczystość. W komorze możemy również przeprowadzać pieczenie, a więc daje nam ona ogromne możliwości

4. Komu potrzebna komora wędzarnicza?

Niewielkie rozmiary i łatwa obsługa sprawiają, że komora wędzarnicza możemy być wykorzystywana zarówno w zakładach przetwórstwa mięsnego, jak i w restauracjach, które stawiają przede wszystkim na wysoką jakość swoich produktów. Odpowiedniej klasy materiały użyte do produkcji tego rodzaju komór, a także system samoczyszczący, sprawiają, że nawet osoby, które nie mają wielkiego doświadczenia, będą w stanie w prawidłowy sposób obsługiwać maszynę wędzarniczą.

komentarze: 2

  1. Moja babcia ma na działce murowaną wędzarnie. Wszystkie pięknie, tylko jednak trochę śmierci jak coś tam się wędzi. Ale tego już chyba nie da się uniknąć w takich podwórkowych wędzarniach, prawda?

  2. Profesjonalny sprzęt to wygoda i oszczędność dla firmy. Oszczędność czasu i materiału do wędzenia, warto zainwestować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.