Jak zrobić omlet?

Autor dodano 23 listopada 2016

Historia omletu sięga aż do czasów starożytności. Prawdopodobnie pierwsi na pomysł przyrządzenia tej potrawy wpadli Persowie. Dowodami na to, że omlet był też ceniony w starożytnym Rzymie, są spisane w antycznej książce kucharskiej, autorstwa Apicjusza, różne przepisy na przyszykowanie tego wyjątkowego „naleśnika”. Receptura przetrwała do dziś. Jak przyrządzić pyszny omlet? Czy można zrobić go na słodko? Jakie dodatki są najbardziej odpowiednie?

Co to jest omlet?

Omlety to puszyste placki, wyglądem przypominające grubszego naleśnika, sporządzone z jajek ubitych na gładko. Smaży się je równomiernie z dwóch stron na patelni wysmarowanej masłem, aż do zarumienienia. Omlety można podawać klasycznie, na słono z warzywami lub na słodko, z dodatkiem bitej śmietany lub owoców.

Jak zrobić omlet?

Jak zrobić pyszny, puszysty omlet?

Aby omlet był wyjątkowo smaczny i puszysty (co jest często trudne do osiągnięcia), najlepiej oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić tylko lekko sztywną pianę. To najlepiej zrobić za pomocą trzepaczki rózgowej, gdyż masa będzie wtedy bardziej napowietrzona niż przy użyciu miksera. Do piany z białek należy dodać rozmieszane żółtka z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać masło i wylać na nią przygotowane jajka. Po usmażeniu, omlet będzie delikatny i nie straci swojej puszystości.

Jak przyrządzić omlet idealny na śniadanie?

Świetną propozycją na pożywne śniadanie jest omlet ze szpinakiem. Można wykorzystać szpinak świeży lub mrożony. Na patelni należy rozpuścić masło i podgrzać szpinak. Przyprawić wedle uznania. Ze szpinakiem najlepiej komponuje się czosnek. Następnie przygotować jajka tak jak na klasyczny omlet.

Wylać masę na patelnię, podsmażyć z jednej strony przez około 2 minuty. Do lekko płynnego środka dodać wcześniej przygotowany szpinak i smażyć aż do ścięcia się masy jajecznej. Do szpinaku można także dodać pokruszony ser feta, awokado lub posiekane orzechy.

Jak przygotować słodki omlet biszkoptowy?

Pyszną wariacją jest omlet biszkoptowy. Przyrządza się go bardzo podobnie do klasycznego omletu. Należy oddzielić białka od żółtek (na jedną porcję wystarczą dwa jajka). Białka odrobinę posolić i ubić na sztywną pianę, a następnie dodać łyżeczkę cukru. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Wyspać 2 łyżki mąki pszennej i delikatnie wymieszać masę.

Po usmażeniu na maśle będziemy mogli rozkoszować się wyjątkowo puszystym i delikatnym biszkoptowym omletem. Jeśli chodzi o dodatki, tutaj możemy poszaleć. Możemy wykorzystać świeże owoce, bitą śmietanę, orzechy, konfitury, co tylko dusza zapragnie!

Jak usmażyć bogaty w składniki omlet na obiad?

Omlet nie musi być jedynie potrawą śniadaniową, może być także świetnym i sycącym daniem obiadowym. Bardzo smaczną propozycją jest tzw. omlet chłopski, którego głównymi składnikami są ziemniaki, kiełbasa i warzywa. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste.

Masę jajeczną (najlepiej z około 3 jajek) należy przygotować jak przy omlecie klasycznym, doprawiając ją solą i pieprzem. Wcześniej ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę lub talarki. Do tego kroimy: kiełbasę (można ją wcześniej podsmażyć), ogórki kiszone i cebulę. Ilości według uznania. Wszystkie te składniki dodajemy do masy jajecznej. Wylewamy ją na patelnię i smażymy z dwóch stron.

Tego typu omlet jest przepyszny i bardzo pożywny. Oprócz tego możemy tworzyć różne jego wersje i dodać to co lubimy najbardziej np. boczek, czerwoną fasolkę albo ser.


Omlet to wspaniała potrawa, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wielość składników, które smakowo pasują do omletu, sprawią, że za każdym razem możemy jeść go w innej odsłonie. Dodatkowo jest bogaty w składniki odżywcze, dlatego warto od niego zaczynać dzień. W końcu już w starożytni wiedzieli, że omlet to pyszna sprawa.