Jak zrobić karmel do ciasta?
Słodycze to niewątpliwa przyjemność. Jadamy je jako przekąski, dodatki do kawy i herbaty, czy poprawiające nastrój desery. Pragnąc uczcić jakąś ważną dla nas uroczystość, przygotowujemy torty, ciasta, ciasteczka. Chcemy, aby wszystko było smaczne i zaspokoiło gusta naszych gości, mając jednocześnie nadzieję, że nie będzie zbyt trudne do przygotowania. Część z nas nie ma wprawdzie czasu na domowe wypieki i stara się znaleźć te najpyszniejsze w najlepszych cukierniach, ale ci, którzy pragną spróbować swoich sił w kuchni, mają spore pole do popisu.
→ Domowy karmel do wypieków
→ Jak zrobić karmel?
→ Sos karmelowy lub karmel do ozdób
→ Jak wykorzystać karmel?
Domowy karmel do wypieków
Tworząc idealny wypiek, nie raz natrafiamy na różnego rodzaju przeszkody. Nie zawsze mamy pewność, jak przygotować każdy ze składników ciasta, aby było ono smaczne i jednocześnie dobrze się prezentowało. Jedna z najczęstszych wątpliwości dotyczy sposobu przygotowania karmelu. Aby wykonać bowiem ten perfekcyjny, który świetnie zgra się z całą reszta wyśmienitego deseru, trzeba się do tego zadania przyłożyć.
Jak zrobić karmel?
Do zrobienia karmelu potrzebujemy cukru i wody w proporcjach jeden do jednego. Niezbędny będzie również rondelek z grubym dnem lub patelnia. Najlepiej wybrać naczynie, posiadające dno w kolorze, który nie będzie sprawiał problemu przy monitorowaniu procesu rozpuszczania się cukru w wodzie. Całą miksturę należy podgrzać na małym ogniu, bez przerwy ją mieszając. Kiedy powstały syrop zacznie się gotować, należy przerwać mieszanie, potrząsając jedynie od czasu do czasu patelnią i poczekać aż płyn lekko zgęstnieje i zmieni barwę na ciemniejszą.
Sos karmelowy lub karmel do ozdób
Na tym etapie gotowania powinniśmy się zastanowić, czy do wybranego ciasta potrzebny jest nam płynny, ciągnący się karmel, czy może jednak ten zastygły i chrupki. Pierwszy wariant uzyskamy, dolewając do powstałej mieszanki śmietankę i mieszając intensywnie całą zawartość garnka lub patelni. Przy drugiej opcji należy jedynie wylać gotowy syrop na papier do pieczenia, czekając aż ten się skrystalizuje, tworząc wybraną przez nas formę.
Jak wykorzystać karmel?
Karmel może posłużyć nam jako świetny dodatek do różnego rodzaju deserów. Inspiracji, jak go wykorzystać jest mnóstwo. Płynna wersja może być znakomitym dodatkiem do lodów, tortów i ciast. Może być także nadzieniem babeczek lub polewą. Wersja skrystalizowana to z kolei rewelacyjna ozdoba różnego rodzaju deserów. To jak ją wykorzystamy, zależy jedynie od naszej wyobraźni i inwencji twórczej.
W Internecie znaleźć można mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem obu wersji tego pysznego dodatku. Są to nie tylko wyśmienite ciasta toffi, torty śmietankowo czy orzechowo-karmelowe, ale również domowe sezamki, trufle, czekoladki oraz tarty. To, na co się zdecydujemy zależy w dużej mierze od naszych możliwości czasowych i umiejętności radzenia sobie w kuchni.
Torty są zazwyczaj najbardziej wymagającym deserem, który trzeba przygotowywać pieczołowicie przez dobre kilka godzin, poleca się je zatem osobom, które które mają zarówno więcej wolnych chwil, jak i tym, którzy świetnie radzą sobie z takimi własnoręcznie przygotowanymi wypiekami. Mniej uzdolnionym, lub tym, którzy na domowe pichcenie mają jedynie niecałą godzinę, warto poradzić zrobienie muffinek lub tart z karmelem. Nie zajmują one zbyt wiele czasu i nierzadko, przy użyciu odpowiednich naczyń, są bardzo łatwe do przygotowania.
Kolejna rzecz, którą muszę sobie dopisać do listy rzeczy do zrobienia 😀
Ja robię karmel z sokiem owocowym zamiast wody, np: z sokiem wycisnietym z pomarańczy i starta skórka pomarańczową. Karmel w takiej wersji jest idealny do babeczek marchewkowych 🙂 Pycha!!